Assistenten Malin

”För en tryggare och personligare assistans”

Malin är 39 år gammal och har tidigare jobbat som undersköterska på Universitetssjukhuset i Lund. Hon har även tidigare erfarenhet av att jobba på ett annat assistansbolag. På fritiden i Malmö umgås hon med hennes busige son, tittar på tv-serier, eller bakar gärna. Utöver det är hon en fotbollsfantast med fokus på Malmö FF som hon stolt har tatuerat på armen. Malins positiva inställning och omsorgsfulla engagemang i kunder gör henne till en uppskattad assistent. För henne är det viktigt att ha kul på jobbet och aldrig ha ett gott skratt långt borta.


Vad gör en assistent bra skulle du säga?

Det gäller speciellt att vara en god lyssnare och låta brukaren att bestämma, att vara där för att hjälpa denne att få ta sina egna beslut och få det så som hon eller han vill ha det. För att vara en god lyssnare krävs naturligtvis mycket respekt och förståelse för unika individer. Ibland kan det självklart bli en svår balansgång, men det är speciellt under dessa lägen man måste agera omsorgsfullt och ha uthållighet. Till exempel kan vi ha en yngre kille som inte vill äta mat utan föredrar godis hela dagarna, eller en äldre kvinna som vill ut i snön utan tillräckligt varma kläder. Lösningen är inte att köra över deras viljor, utan pedagogiskt stärka dessa personer att ta rätta beslut under deras vardag för deras välbefinnande.

Om vi vänder på det, vad gör Reko assistans bra?

Jag trivs med att jobba för ett mindre och personligare bolag där assistansen på riktigt skräddassys efter kundernas unika behov. Det är också bra med tydliga utbildningar som innefattar bemötande, förhållningssätt och värdegrund, men också kurser som i första hjälpen och hjärt- och lungräddning. Reko assistans förstår att det är viktigt att assistenterna trivs i sitt arbete, att de känner att de har kunskap och kompetens för att kunna utföra sina arbetsuppgifter på ett tryggt och korrekt sätt. Allt detta skapar en hållbar arbetsmiljö där assistenter som mig trivs och vill stanna i. Sist men inte minst betalar Reko assistans högre lön än de flesta assistansbolag vilket också uppskattas! Tyvärr har jag många kollegor på andra bolag som får pinsamma skamlöner.

Vad tycker du annars kring personlig assistans?

Jag tycker att det är bra att det har börjat uppmärksammas mer kring oseriösa bolag. Det behövs! Mer granskning från Försäkringskassans sida med flera välkomnas. Jag hoppas på fler och hårdare kontroller för att komma åt de som förstör. Det är viktigt att assistansbranschen håller en hög standard, och att bolagen är seriösa så att kunderna känner sig trygga. Att komma åt oseriösa och kriminella bolag är en sak, men att spara in pengar på människor som behöver hjälp med grundläggande behov är något helt annat. Det finns för många småbarnsfamiljer i kris och personer som blivit av med rätten till att leva ett värdigt liv. Jag vill verkligen tro att de flesta av oss kan tänka sig bättre saker att skära ned på för att spara pengar.

Malins helhetsbetyg:

*100% motsvarar ett idealt assistansbolag

Arbetsledaren Sarah ansvarar för en arbetsgrupp.

Sallahudin har varit vår gode kund sedan 2016.

Rulla till toppen